Edició de 1996

 

Tercera edició, del 31 de maig al primer de juny

Itinerari: GR6: Velòdrom d'Horta, can Borrell, Sant Cugat, Sant Joan, Les Fonts, riera de Gayà, Olesa, Colònia Sedó, Monestir.

La convocatòria

Lloc de trobada: c/ Germans Desvalls-Passeig Vall d'Hebron al costat del velòdrom, a les 19.30 del dia 31. Gastarem mitja hora en comentar la que ens espera i ens posarem en marxa no més tard de les 20 hores.

Hora prevista d'arribada al Monestir: a les 13 hores del dia 1. El llibre on està descrit el recorregut preveu que es triga unes tretze hores en fer tot el camí; jo n'he considerat una mica més...

Els trams assenyalats al recorregut disposen tots ells d'una estació de tren que permetrà la tornada a qui s'ho repensi (el que no sé són els horaris).

Si algú disposa de familiars o amics que vulguin seguir un camí alternatiu amb vehicle per recollir els malmesos, serà ben rebut.

Per a la tornada es disposa de l'Aeri que enllaça a determinades hores amb els Ferrocarrils de la Generalitat que porten a la Plaça d'Espanya.

Donat que la major part del recorregut la farem de nit, és gairebé imprescindible proveir-se d'una llanterna, amb preferència un frontal.

Es preveu fer una mossegada de recuperació a Sant Cugat, cap a les deu de la nit i un esmorçar calent a Olesa. Per tal de no perdre massa temps i no refredar-nos, convé que les aturades siguin curtes, igual que les altres parades que farem durant tot el recorregut; per tant, el millor és portar el menjar i no aturar-nos a cap establiment, excepte, pot ser, a Olesa. La resta del recorregut l'haurem de passar amb els ganyips que cadascú porti. Això sí: els que arribin a dalt poden fer un bon tiberi, degudament entaulats, abans de tornar a casa.

És molt recomanable no fer curt d'aigua. Les llaunes del tipus ISOSTAR, així com la glucosa en pastilles, si més no, tenen un efecte psicològic de rehabilitació de les forces. I pot ser que, a més, ajudin de debó a rehabilitar-les.

S'agrairan quantes suggerències vulgueu fer.

Els engrescats

S'hi va interessar molta gent: l'Enric, ja sabeu, el que lidera el rànquing de sortides a la mutanya amb mi; el Vicente i tots els seus serrells, és a dir, l'Óscar, el Dani, el Carlos i el Joan; el Paco que és el company de despatx del Vicente i fuet de correctors i composadors; l'Olga, delegada a Catalunya del Departament d'Informació Docent de l'Editorial; la Rosa, secretària del Pere Gimferrer qui s'em va despenjar l'altre dia com un gran afeccionat a les muntanyes, especialment les de Núria; el Mario, que volia venir amb la seva filla Eva que aquesta vegada no estaria de curset a Anglaterra; el Jaume, autor de la casa i company sentimental de l'Olga i el Payrató, assessor de la col·lecció Ariel Lingüística.

Aquests van ser els que van demostrar interés d'una manera decidida. Però vaig fer altres pulsacions. Per exemple, uns representants d'empreses papereres que van venir a l'editorial a oferir els seus productes i, en exposar-los la sortida, s'ho van anotar a l'agenda per a no oblidar-ho. No van venir, però, si bé jo tampoc no els havia comprat el paper. Un altre que podia haver vingut és el Quim, un amic comú amb el Domènec i l'Antonia que per aquestes dates estava a Nova York cel·lebrant (ves quina cosa!) que ja ha deixat de ser un vell de trenta-i-molts: ara és un jove de quaranta-i-pocs.

 

Les excu..., vull dir, les justificacions

En va haver moltes i molt variades.

La Conxita, la dona de l'Enric, entrava en quiròfan el mateix dia 31 per a una operació lleu de varius. El seu marit va intentar gestions perquè ajornés l'operació uns dies, la qual cosa li vaig desaconsellar amb contundència perquè la Conxa també és amiga meva.

El Vicente arrossegava des de feia dies un fort encostipat i ho il·lustrava passejant-se pel despatx amb sueter de llana.

L'Óscar tenia que assistir a un partit de bàsquet que un fill seu disputava a Madrid. Certament que als fills no s'els ha de defraudar.

El Dani també tenia un enrenou equiparable al de l'Óscar però no vaig acabar de retenir quin era.

El Carlos, per solidaritat familiar amb el Vicente, l'Oscar i el Dani, no va considerar oportú el venir. A més, la primera vegada que vam anar va ser l'únic d'arribar-hi.

El Joan tenia entrades per assistir a un cert campionat del món de alguna cosa que es disputava el dissabte a Montmeló. Em vaig oblidar de mirar el diari per saber de quin campionat es tractava.

L'Olga tenia un problema personal que em va explicar i que no és adequat de reproduir aquí.

El Mario, entre moltes altres virtuts, disfruta d'un excel·lent sentit de la originalitat: feia pocs dies que havia arribat dels esteits i encara arrossegava el jetlac.

El Payrató acabava de tenir un fill aquell mateix dia i va creure inconvenient desaparèixer de casa amb aquell quadre.

 

Comença l'aventura. El cec

De manera que, a dos quarts de vuit en punt, ens vam trobar el Paco (57 anys, fumador, u cinquanta i escaig d'alçada, setanta quilos mal contats), la Rosa (no tinc les seves dades i si les tingués tampoc no les faria públiques aquí, faltaria més), el Jaume, (trenta nou anyets, poeta, quatre carreres universitàries, professor d'Estadística a la universitat, ex-vegetarià recent, prop de metre vuitanta, uns seixanta i tants quilos, trenta vuit pulsacions en repòs, maratonià de dues hores i tres quarts i guapo), i jo. Tantmateix un grup ben coherent i complementat.

Ens vam fer la fotografia obligada i el Jaume ens va explicar la foto virtual que es va fer, amb el disparador automàtic virtual, a la Boqueria amb els seus alumnes reals.

La travessa de Collcerola va estar marcada per les reiterades pérdues del GR. Jo que havia estat donant la pallissa a tot-hom en relació a la magnífica senyalització del camí, vaig perdre repetides vegades les marques el que va allargar el recorregut significativament.

La nit s'ens queia al damunt quan vam anar a sortir a la carretera de Sardanyola, força lluny de Can Borrell. Va caldre apretar una mica el pas per sortir quan abans d'aquell merder i retrobar el camí de Sant Cugat. Quan per fi vam estar enfilats, l'implacable perseguidor d'errades tipogràfiques es va revelar com un potencial invident a mitja distància: no va veure un conill que, en mig del camí, estava quiet esperant qui sap què i quan li vaig demanar que em llegís el rètol d'un pal de direccions pròxim a ell, afirmava que allí no hi havia cap pal.

 

La Maria

Al capdevall vam sortir a la carretera que porta a Sant Cugat on vam entrar prop de dos quarts d'onze. La localització de l'avinguda de Torreblanca i tantmateix del GR, es va produir de seguida així que vam deixar de saber-nos perduts. Vam arribar a la plaça del Coll just a l'hora que estimavem arribar-hi i que li havia dit a la Maria, la responsable de Premsa del despatx que viu a prop. Allí ens esperava amb el seu company Josep Manuel. Els hi vam agrair força, tant la companyia com l'oportunitat d'entaular-nos una estona i fer una mossegada doncs ja era un pèl tard i teníem gana. Vam coincidir en que la baixada havia estat més complicada del que esperavem i que calia afluixar una mica el ritme que fins aquell moment havia estat bastant viu.

Després d'arrencar-los una mitja prometença, d'aquelles que no es compleixen mai, de que l'any vinent ens acompanyarien, vam reemprendre el camí.

 

Cap a Les Fonts

En sortir de Sant Cugat ja ens vam perdre poc, tot just un parell de vegades, però de seguida ens n'adonàvem i retrobàvem el GR fàcilment. El cel estava una mica tapat i no vam poder veure Casiopea que es troba amb facilitat damunt del camí, cap a l'oest.

Aquest tros va ser el més sorollós de tot el recorregut doncs el Paco i jo ens vam entestar a despertar els veins de totes les urbanitzacions cantant tangos i recitant Quintero, León i Quiroga. El Jaume va donar mostres d'una exquisida delicadesa: per fer-nos callar va dir que a ell el tango el posava trist...

El Jaume i la Rosa, però, també cantaven: Llac, Serrat, Raimon i cançons xiruquetes com aquella que comença De bon matí, collons quin fret fotia, hem de sortir El Paco, fent demostració d'una basta cultura musical versió nova cançó catalana, va sentenciar que a ell l'única cançó de Raimon que li agradava era L'estaca.

S'ens va fer el camí una mica feixuc ja que jo els havia promés que quan estiguéssim a Les Fonts el Paco i jo callaríem i no veien mai l'hora d'arribar-hi.

No tot va ser gatzara, però. El Jaume, que va afirmar que el Paco seria un alumne modèlic perquè és molt expresiu i s'hi fixa molt, li va voler fer entenedor el concepte de coeficient de correl·lació. El Paco no sé si el va entendre amb els exemples que li va posar però jo, que creia haver-ho aprés bé de jove, vaig deixar-ho de tenir clar.

 

El quissu

En arribar a les estribacions de Les Fonts --això d'estribacions li va fer gràcia al Paco perqué jo m'havia fet pessat anunciant la proximitat de Les Fonts utilitzant diferents expressions per anunciar l'acostament i aquesta li va semblar la més exòtica-- s'ens va afegir un cinquè expedicionari. Un quissu molt jovenet (jo l'in feia uns sis o set mesos) que ens va confondre amb persones de bé, ens va adoptar i va seguir amb nosaltres. Vam travessar, ja dins Les Fonts, la carretera de Terrassa, i vam seguir tenint el gos enganxat a nosaltres. Ens va semblar inconvenient foragitar-lo perquè tornés als seus dominis, ja que la carretera, tot i l'hora que era, tenia força trànsit. A més el quissu es feia el despistat quan intentavem fer-lo fora així que el vam convidar a fer el ressopó amb nosaltres a la plaça que dona a l'edifici més espantós i original de tot el poble.

Mentre la Rosa, el Paco i jo ens restauràvem una mica, el Jaume, assegut davant nostre, escrivia el nostre retrat. Ja he dit que era poeta, practicant, com han de ser-ho els bons poetes i els bons catòlics. A tal efecte duia sempre un bloc i un llapis a mà per anar escrivint als dictats de la musa del recorregut.

Quan vam tornar a posar-nos en marxa vam fer un darrer intent d'acomiadar-nos del quissu però es va tornar a fer l'orni. Ressignats i ja no massa preocupats pel seu destí, que ja era el nostre, com el temps i el país del Raimon aquell de L'estaca, el vam nomenar membre de ple dret del grup i només va faltar que li féssim carregar una motxila.

El camí ara passava per tot un seguit d'urbanitzacions, moltes d'elles amb carrers asfaltats tan recentement que el maig i el setembre passats encara no ho estaven.

Entre dues d'aquestes urbanitzacions ens vam trobar un grup de nois i noies al costat d'uns cotxes. Per cert que al Jaume i a mí ens va donar la impressió que un dels joves s'estava cordant els pantalons i vam estar especulant sobre la seva activitat immediatament anterior. El quissu, insconstància de la joventut canina, ens va canviar pels nois, abandonant el gloriós destí que havia emprés al nostre costat. Al cap d'una estona els xicots ens van avisar que ens havíem oblidat el nostre gos i el Paco, tot bona fe, els va informar que ja s'el podien quedar, que no era nostre. --Pues llamarlo, coño (vés quin nom més estrany per un gos)-- va ser l'última cosa que vam saber d'ell. I tant és així que ja no torna a aparèixer més en aquesta història.

 

Hi ha Dèu

M'oblidava de dir que, quan resopavem a Les Fonts, el Paco ens va anunciar que s'havia obert el peu, si és que sabeu el que això vol dir. Jo no. Li vaig recomanar que, per poc que això que tenia al peu, fos el que fos, el feia caminar malament, ens abandonés allí mateix, ja que era l'última estació de tren que trobaríem abans d'Olesa. Aquesta advertència la vaig fer enfàticament doncs m'en recordava que feia un any, en aquella mateixa plaça i amb unes ampolles que m'ocupaven mitja planta a cada peu, vaig decidir erròniament de continuar, i que, en apoiar el peu fora del lloc on tocava, al llarc dels quilòmetres següents em vaig cascar l'angonal esquerra i el turmell dret.

El Paco, home de fermes decisions, va considerar que ningú no escarmenta en cap aliè. Ell tampoc. Va continuar, si bé amb mostres evidents de no ser totalment feliç.

Vam travessar una urbanització i un altra i un altra més. I moltes més, de ben segur, però els ànims estaven apaivagats perquè ja portavem unes quantes hores de marxa. A més, el Jaume s'adormia. Va ser així com vam arribar al que es considera el punt mig del recorregut: el restaurant Els quatre vents.

Vam creuar la carretera Martorell-Terrassa i ens vam endinsar en una nova urbanització, la de l'avinguda Vista alegre. Ara ja, el Paco s'anava endarrerint cada vegada més i el seu grau de felicitat havia minvat considerablement. Fins i tot jo diria que patia de valent. L'avinguda en qüestió és força capriciosa, té revolts, pronunciades baixades i fortes pujades. En una de les baixades, va anunciar-nos que això s'havia acabat i que no podia continuar més: el peu se li havia tornat a obrir i caminava d'esquena per la baixada.


Li vam proposar diverses sol·lucions que pasaven per tornar enrera, a mitja hora de camí fins Els quatre vents i la carretera esmentada, tot confiant que un vehicle el pogués tornar a la civilització. Podia anar-hi sol o acompanyat però a tot s'hi va negar amb rotunditat. No va quedar més remei que continuar avançant com poguéssim fins que ens tornéssim a trobar, al cap de cinc quilòmetres, amb la carretera en questiò que és omnipresent en aquesta part del recorregut. Això comportava riscos pel seu peu i per les nostres possibilitats d'arribar al final de l'excursió.

Quan vam ser al final de la baixada vam veure amb desesperació que, a una columna d'enllumenat públic, hi havia pintada una creu de GR, indicatiu inequívoc que el camí no continuava per allí. L'únic camí possible era un altre cop l'avinguda Vista alegre que, per compensar la forta baixada ara presentava una pujada que riu t'en tú del carrer Finestrelles que és el meu.

El panorama pintava cada vegada més negre però vam començar a pujar, encara que jo no recordava una pujada així les altres vegades. I va ser en aquest moment que vam veure la Llum. La llum, és a dir, el pilot verd d'un taxi que hi havia aturat uns cinquanta metres damunt nostre. Mentre l'urbanització despertava sobresaltada pel xiulet estrident i esgarrat que li vaig adreçar, el Jaume, més sencer i més considerat amb la son aliena, va apretar a còrrer Vista alegre amunt fins arribar al taxi i demanar-li al conductor que es fes càrrec del nostre paquet.


Ens vam acomiadar del Paco recomanant-li que es fes banys de sal, la qual cosa per força ha d'anar bé pels peus oberts.

Vam continuar pujant un bon tros més fins que ens vam adonar que l'avinguda arribava al seu punt àlgid, feia una volta armoniosa i gràcil i tornava al punt on haviem començat a pujar. Els supervivents no veiem gens clar el que s'havia de fer però vam coincidir que, abans de fer una volta del copon per tornar al començament de la pujada, bé podíem desfer el camí i tornar a la marca de pas barrat. Així vam fer-ho i, en acostar-nos a la columna marcada, ens vam adonar d'un senyal monumental, grandiós i inequívoc, totalment visible, que indicava el camí del bosc tal i com, a més, estava anunciat al llibret on s'explica el recorregut del GR i que consultàvem contínuament.

El Jaume, per pura deformació professional i perquè és un descregut, es va entretenir calculant la probabilitat (sempre és un valor entre zero i u, deia) de trobar el taxi basant-se en els següents paràmetres: qui hi hagués un taxi en aquell lloc concret en aquella hora concreta; que estigués lliure; que el taxista vulgués fer un servei des d'allí a Barcelona; que no veiéssim la marca del camí la primera vegada que vam passar a prop; que el Jaume s'entretingués una estona per tallar una rosa i oferir-la (encara queden cavallers deia un cursi) a la idem. Més tard el Jaume i jo vam tenir una viva discussió al respecte en defensar ell que, per molt petita que fos la probabilitat, sempre és més gran que zero i que havíem tingut la sort de que es produïssin al mateix temps totes les casualitats esmentades i va despreciar l'explicació més racional i més lògica: Dèu existeix. I és bo.

 

Gaià

La marca salvadora ens va adreçar cap un camí que la Rosa i el Jaume no van dubtar a qualificar com el millor de tota la travessa. Frestec, tancat, fosc, ple d'olors i de colors que s'endivinaven però que no es veien en absolut perquè la lluna no travessava la vegetació. Va durar una bona estona i va ser gaierebé l'única vegada que ens va caldre caminar amb el frontal encés contínuament.

Quan es va acabar vam creuar un cop més la carretera Martorell-Terrassa i vam sortir a un camí més ample que travessava el camp, fins arribar a una granja que tenia una il·luminació considerable. Ens vam aturar una estona i vaig recordar que en aquell mateix lloc havíem també descansat el setembre passat amb el Manolo qui, assegut a terra, va dormir una petita estona.

Començava a clarejar i era bona cosa perquè ja arribàvem a la baixada cap la riera Gaià, baixada amb fort pendent i amb grans timbes ambdues vores del camí. De fet, l'hora de sortida del Velòdrom estava calculada per no tenir que fer aquesta baixada a fosques.

Gaià portava aquesta vegada més aigua que les altres dues que hi vaig passar, el que ens obligava a canviar tot sovint de vorera buscant passos practicables. La veritat és que es va fer pesada.

Tot s'acaba a la vida i la riera també. Bé, més que acabar-se va canviar de direcció just en el punt on se li ajunta la riera de Sant Jaume que li fa d'afluent. El GR segueix Sant Jaume amunt fins que, tot d'una, decideix abandonar-la i guiar-nos cap una urbanització per un camí amb fort pendent però de pujada.

 

Adèu, Rosa

La Rosa començava a acusar les hores i els quilòmetres i s'anava endarrerint.

De sobte, en tombar un revolt, va aparèixer davant nostre la muntanya de Montserrat, per primera vegada en tot el recorregut. També vam veure Olesa i això significava que només ens quedaven quatre hores de marxa.

El Jaume estava afamat i vam entrar al primer bar que vam trobar. Va ser un descans reparador. La Rosa estava tant contenta, suposo que degut a que ja havia pres la decissió de tornar amb tren a Barcelona, que no parava de xerrar. Va dir-nos, entre moltes altres coses, que l'únic que no li feia mal eren les ulleres. En un apart li vaig dir al Jaume que, en la meva opinió, tampoc li deuria de fer mal la llengua, atés el que la feia servir.

Al voltant de les nou ens vam posar novament a caminar pel carrer de Francesc Macià. Vaig indicar a la Rosa el desviament de l'estació i ens vam acomiadar tot desitjant-li que en arribar a casa es prengués un bon bany de sals.

Teníem per endevant un bon tros de carretera asfaltada que ens portaria, travessant la Colonia Sedó i la, ja última, urbanització, al peu de la muntanya.

 

Les endorfines

Ens sentíem bastant eufòrics i vam acordar d'escurçar, al màxim de les meves possibilitats, aquell recorregut que s'endevinava antipàtic i que jo sabia que ho era.

De manera que vam apretar el pas i vam fer en un hora i deu un camí que el GR preveia que dura setanta minuts. Bé, no és cert; en realitat i segons el GR, aquesta carretera comença al kilòmetre 38,611 i acaba al 45,701 i té adjudicat un diferencial de temps d'un hora i quaranta-dos minuts. El Jaume va atribuir a les endorfines la vitalitat amb que vam escometre la carretera. Jo encara no tinc clar que són ben bé les endorfines però sospito que tenen relació amb una llaga que em va sortir al peu dret i que vaig descobrir en canviar de mitjons al arribar a la muntanya.

En començar l'ascenssió el Jaume continuava endòrfic total. Em va dir si no em faria res que ell fes algun tram corrent, que això li demanava el cos. El vaig deixar fer, naturalment, tot mirant-m'el amb enveja i amb mals ulls. El camì però no s'hi prestava gaire a les corredisses ja que és estret i força accidentat, massa per a un corredor vertiginós (de vertígen, que sembla que en pateix; no tot han de ser flors i violes pel que fa a aquest xicot) com ell. Més endavant em va comfessar que el que li agaradaria de debó en arribar a dalt seria el baixar en l'Aeri i tornar a pujar correns per la carretera.

 

Platò i Aristòtil

Així que vam continuar junts. El primer tram de la pujada no es prestava a grans converses perquè és molt empinat i a més ens hauríem hagut d'escridassar perquè ell anava sempre una pila de metres davant meu.

Vam passar per davant d'una paret on la penúltima vegada que vaig passar havia gravat la inscripció "1/2" per saber, cada vegada que la tornés a veure, que ja haviem fet la meitat de la pujada. El camí ja s'havia endolcit bastant i anàvem guanyant alçada, sense esbufecs, el que ens va permetre reprendre la xerrameca.

El Jaume m'explicava la profunda bellesa de les matemàtiques modernes, ja sabeu, allò dels espais topològics i la teoria de grups, mariconades a la fi. Jo li replicava que, on estigués una bona ecuació diferencial amb derivades parcials, que es treiés qualsevol anell no-euclidià, que cap falta en feia. A més, ell que ha treballat a la indústria química, que provi a calcular un reactor per fer iogurts aplicant els espais de Hilbert. No podrà, oi? Li caldrà recòrrer a les integrals de volum, veritat? Doncs!


Davant la contundència d'aquests raonaments no va tenir altre remei que recòrrer a l'insult personal i em va titllar d'aristotèlic. --Com tots els enginyers--, va afegir. Un cop instal·lats en el tòpic vaig haver de traure també els meus i li vaig recordar que, donat que els recursos són limitats i que, en repartir-los el que s'assigna a una partida es treu d'un altra, quan es dediquen diners i esforços a tenir cura del parc del Roserar, que és prop de casa, es deixa d'invertir en equipaments i en investigació per a guarir el càncer, el que significa que per cada rosa que creix es perd una vida humana. Exagerava una mica, és clar. Llavors em va aplanar recordant-me --informant-me més aviat-- que l'inventor dels nombres negatius va ser tingut per boig en el seu moment i la seva teoria inútil i sense cap aplicació pràctica.

No es discuteix mai per convèncer ningú i vam seguir tant amics. Ell, platònic; jo, aristotèlic.

 

Final que és principi

No hi ha gaire més història. Ens vam trobar una bandada de nens que venien a peu des de Martorell. Una d'ells estava atravessada a l'ample del camí plorant de cansament i de set. El Jaume i jo ens vam repartir les tasques de salvament: jo li vaig donar una ampolla d'aigua i ell li va portar la motxila i la vam acompanyar fins on l'esperava la resta del seu grup. Vaig animar-los a que continuessin ja que només faltava un quart d'hora per arribar al Monestir. Durant l'hora i escaig següent al quart d'hora, no sé per què, em van xiular fortament les orelles.

De fet al Monestir no hi vam anar. Ens vam quedar en un baretu proper prenent una de les "clares" que més de gust m'he pres mai. Vam agafar l'Aeri i el tren, on el Jaume s'adormia, i ens vam emplaçar fins el maig de l'any vinent quan, amb tota seguretat, ens tornaríem a veure en iguals circumpstàncies.

Esplugues, 25 de juliol de 1996