Edició de 1998

Del 8 al 9 de maig

Itinerari: Plaça Pompeu Fabra, Santa Margarida, Santa Creu d'Olorde, Can Castellví, La Salut, Roques Blanques, Castellbisbal, polígon Compte de Sert, can Puig, riera del Morral, Olesa, Camí de l'aigua, Monestir.

La convocatòria d'enguany

Proposta d'excursió a Montserrat a peu. Cinquena edició. Hi ha lluna plena la nit de l'onze. Em pregunto: al cap de quantes edicions es pot considerar una clàssica?

La travessa de l'any passat va ser tan reixida que ha despertat noves inquietuts i han sorgit propostes molt llamineres: el Mario està buscant punts de sortida alternatius a Barcelona i aviat disposarà d'informació sobre el camí que va a Montserrat des de Sitges, Vilanova i La Llacuna.

Consultats diversos participants en edicions anteriors i futurs engrescats per aquest any i atès el fàcil que és perdre's coneixent el camí (veure al respecte la memòria de l'edició de l'any passat), s'ha cregut oportú, donada la immediatesa de l'edició d'enguany, mantenir el recorregut de l'any passat amb la intenció ferma d'explorar en els mesos següents les altres vies, fent-les a trams si convé.

Així assegurarem l'èxit de l'edició propera que podria ser fins i tot diurna si la durada del recorregut, previsiblement inferior, ho permet. A més, de dia és quan es disfruta del paissatge, valor afegit al gaudi de la companyia.

Hi ha a l'editorial un grup de companys que, no veient-se en cor de fer tota l'excursió, s'avindrien a acompanyar-nos un tros, sent recollits al final del mateix per algú que els retornaria en cotxe a casa.

El recorregut proposat aquest any és doncs el següent: sortirem tots plegats de la plaça de Pompeu Fabra a Esplugues, dalt de l'hospital de Sant Joan de Dèu, casualment en front de casa meva.

Travessarem Collcerola passant per la casa antiga de Santa Margarida, Santa Creu d'Olorda, can Campmany i el restaurant de Can Castellví on s'enllaça amb el recorregut que fa cada any la UEC de Gràcia.

L'ermita de La Salut és un possible final pel grup que enguany prefereixi no fer la travessa complerta, però, en funció de les forces i de la il·lusió, es pot allargar més.

Si s'arriba a can Puig o al pont damunt la riera del Morral ja es pot arribar a Olesa, punt del recorregut on hi ha la penúltima oportunitat per abandonar, cosa que alguns hem practicat en alguna ocasió. Un altra possibilitat és la d'afegir-se al grup a partir d'ací, tal com va fer la Conxa l'any passat.

A Olesa escollirem la variant de la UEC per arribar al Camí de l'aigua, força dret i que porta fins al Monestir.

Trobada: a les 19 hores del dia 8, per marxar no més tard de les 19.30. Es preveu arribar al Monestir a les 13 hores del dia següent; es pot tornar amb l'aeri que enllaça a determinades hores amb els Ferrocarrils de la Generalitat que porten a la Plaça d'Espanya;

Recomanacions suggerides per l'experiència d'edicions anteriors:

1. Portar llanterna de mà o millor llum frontal, calçat i vestit de recanvi i adequat. Repasseu altre cop la memòria de 1997;

2. Convé que les parades siguin curtes per no refredar-nos; per tant cal portar el menjar i no aturar-nos massa;

3. Dur força aigua i alguna llauna d'ISOSTAR o similar.

S'agrairan quantes suggerències vulgueu fer; l'any passat vam comptar amb l'inestimable ajut del Dani com a cotxe-escombra (el César, amb malèvola si bé afortunada expressió, ha comentat que, si venen els seus pares, caldrà dur cotxe-ambulància); aquest any ens agradaria que el Dani ens acompanyés caminant i que algú altre agafi el seu relleu. Animeu als vostres parents i amics.

Deu-n'hi-do els que es van animar. El Dani va repetir com a cotxe-escombra i n'hi va haver quatre més. En total nou persones, el que no està gens malament com a suport, atès que, caminant, vam ser vint-i-tres. Els dies abans havíem anat animant els futurs expedicionaris prometent-los els cotxes-escombra per, deiem, la recollida dels cadàvers que s'anessin produint. El Dioni, home pragmàtic per damunt de tot, opinava que això fora una pèrdua de temps i que era millor enterrar-los in situi es va presentar al punt de sortida amb una pala de metre i mig. Va costar una mica convencer-lo que es tractava d'una expressió col·loquial i finalment vam aconseguir que la treiés de la motxila i la tornés al cotxe.

La sortida de Finestrelles va ser puntual: tres minuts després de l'hora límit. El Quim va arribar massa tard i l'Anamary li va donar un itinerari perquè ens trobés a un lloc o altre.

Ja m'havia plantejat l'any passat de marcar el camí amb pintura però la meva mandra congènita ho va anar deixant. De vegades, a l'exercici de la professió, he pogut constatar que, quan no t'agrada escometre un determinat treball, és convenient anar-lo deixant per més endavant: arriba un moment en que ja no cal o ja no es pot fer i t'has estalviat el tràngol. Amb el tema del marcatge no va passar així i prou que ho vaig patir. En ser un grup nombrós, és inevitable que es produeixi l'efecte acordió: de tant en tant el grup s'estira i de quant en quant es torna a reagrupar. Les etapes d'estirament oferien el perill d'agafar un camí equivocant i m'obligava a anar del cap a la cua de la filera perque ningú es perdés.

Poc després de travessar el Torrent Moneda, a uns deu minuts del punt de partida i estant jo a la cua del grup, l'Enric va agafar el comandament i ens va conduir seguint la seva natural inclinació: pel camí de la màxima idem. Quan ja faltava poc per arribar a Sant Pere Màrtir, a cent vuitanta graus de la direcció que calia, vaig tornar al capdavant per desfer l'entrellat; va ser aquell moment l'escollit per la Rosa per fer una exhibició de com s'han de saltar els marges per aconseguir la trencadissa més eficient amb el mínim d'esforç: va saltar, relliscar, caure i cascar el braç a l'alçada del colze esquerre tot d'una, com diria el Basili que és mallorquí.

En adonar-nos que els esglais que feia tot hom no eren broma i que no estava en condicions de continuar, el César i jo la vam acompanyar muntanya avall per que l'atenguessin a un centre hospitalari i ens va passar el que queda recollit en la carta següent que vam remetre a l'Ajuntament d'Esplugues i a La Vanguardia:

El elogio del insecto o la denegación del auxilio

Hay un interesante libro llamado Elogio del insecto,de Enrico Stella (Ariel, 1993) en el se que describen las portentosas hazañas que realizan algunos insectos en defensa del patrimonio general común de su colectividad social, anteponiéndola al interés de individuos concretos. Ayer ocurrió un hecho que las recuerda:

Íbamos varios amigos de excursión por Collcerola, en el término municipal de Esplugues del Llobregat. Sobre las ocho de la tarde, subiendo por un camino de tierra, Rosa resbaló y cayó al suelo golpeándose el codo izquierdo. Puesto que sentía fuertes dolores, suspendimos la marcha y deshicimos el camino para que la atendiesen en un hospital.

Al llegar cerca de la confluencia entre l'Avinguda dels Traginers y el Torrent Moneda vimos un coche de la Guardia Urbana de Esplugues de matrícula B 3054 PJ. Explicamos a sus dos uniformados ocupantes lo ocurrido y les solicitamos que nos acompañasen a un centro médico para que la atendiesen cuanto antes, pues los dolores aumentaban. Ellos nos contestaron que no les era posible pero que podían avisar a una ambulancia para que la recogiera. Les argumentamos que la lesión era en el codo y no en las piernas y que llegaríamos antes al Hospital de Sant Joan de Déu, que está a unos cuatrocientos metros del lugar en que nos encontrábamos, si íbamos andando que si esperábamos la llegada de la ambulancia, insistiendo en que la acompañasen en el coche al hospital.

Volvieron a ofrecer la solución de la ambulancia como única vía de auxilio que podían practicar y optamos por seguir nuestro camino, continuando también ellos el suyo.

Una vez que fue atendida en un hospital y le diagnosticaron una luxación y le practicaron la oportuna inmovilización con yeso, elogiamos la actuación de aquellos dos guardias urbanos en su denegación de auxilio. Llegamos a la conclusión de que, cual los insectos del libro mencionado, antepusieron el bien común general de la colectividad social, al interés de un solo individuo que, por lesionado que estuviese, tenía menor importancia. Tal vez pensaron (o tenían instrucciones de sus superiores al respecto) que, al estar las ropas de Rosa llenas de tierra por efecto de la caída, podría haber ensuciado las fundas del asiento del coche que pertenece al Ayuntamiento y, por ende, a la colectividad social espluguense.

Francesc Albar, César Parras y Rosa Tarradas

 

La Vanguardia no va publicar la carta però el sargent Amat de la Guardia Municipal d'Esplugues em va telefonar per comentar el fet. Els seus subordinats li havien reportat que els havíem demanat que ens portessin a l'Hospital de Bellvitge. Li vaig fer veure al sargent que li pretenien aixecar la camisa doncs no té ni cap ni peus que, tenint Sant Joan de Déu tan a prop, pretenguèssim que ens fessin un recorregut turístic per Esplugues, Sant Joan Despí, Cornellà, Barcelona i l'Hospitalet.

La Rosa va ser prou ben atesa a l'Hospital Clínic i posteriorment recollida per la seva filla, i, el César i jo, pel Luis (ah! els portàtils) i ens vam reincorporar al grup a Santa Creu d'Olorde, prop de les onze de la nit. La falta de lideratge produïda per la meva absència va ser eficientment resolta per un triunvirat natural: el Dioni, l'Óscar i l'Enric es van posar d'acord per extraviar el grup amb la mateixa diligència que ho acostumo a fer jo.

Aquest reportatge és totalment verídic però el temps que no vaig ser amb el grup l'he de relatar d'oïdes i pot ser que no s'ajusti tant escrupulosament a la realitat. El cas és que, quan van arribar a Sant Just Desvern, van comprendre que per allí no passava exactament el camí que ens havíem proposat de seguir i van buscar vies alternatives per arribar a Santa Margarida.

Hi havien diversos repetidors de l'any passat: el Vicente, l'Eva, l'Óscar, la Sandra, El Jechu i l'Enric. Tots ells, l'any abans, m'havien sentit explicar que per anar a Sta. Margarida des d'el Pony Club i quan s'arriba al cartell que indica cap a Santa Margarida per l'esquerra, s'ha d'anar per la dreta. Ja l'any passat vaig fer didàtica política al respecte però sembla que no vaig ser prou convincent i es van deixar portar per les seves naturals tendències i per la mala intenció del cartell.

Malgrat tot i después de triscar com isards per pendents de cinquanta graus que van fer les delícies de l'Enric i l'encabronament de la resta, van arribar a Santa Margarida i sense més història perque ningú me la va explicar, també a Santa Creu d'Olorde.

Aquí ens vam trobar tots: el grup inicial, el Quim acompanyat del seu amic l'Albert, el Luis amb la Marisa i nosaltres dos, i dos cotxes escombra més: el Dani, i el Paco amb la Mercè i el Neron. Aquest és un gosset de cinquanta i tants quilos, pacífic i molt bo, segons m'ho explicava el Paco el dia que em va demanar permís per anar al judici que li feien perque el tal Neron li havia arrencat un tros de braç a un vehí de Cunit, pocs dies abans de desnucar a un terrier inconscient i agressiu que se li va posar entre les cames.

Vam sopar alegrement, assaborint els diferents cafés i altres delicatessenamb que ens van obsequiar els escombriaires i ens vam posar novament en marxa només cinquanta-cinc minuts més tard de l'horari previst, el que era tot un èxit atès el voluntarisme dels líders eventuals en seguir les meves pràctiques erràtiques. Aquí es va produir la primera baixa voluntària (o la segona doncs la Rosa també havia abandonat per pròpia voluntad si bé a desgrat seu): la Marta va considerar que estèvem excessivament sonats per al seu gust i s'en va anar amb el Luis i la Marisa.


De Santa Creu a Can Campmany van liderar el grup el Dioni, l'Eva i el matrimoni Parras. S'em farà molt difícil d'oblidar mai i crec que aconseguiré no fer-ho, la imatge que aquesta parella ens va oferir tota l'estona: amb els seus cinquanta i molts tan ben portats, amb el seu pas viu i alegre i amb la seva canya compartida que agafaven un per cada extrem. Ens va faltar la part gràfica del reportatge que tenia encarregada la Rosa doncs una fotografia d'aquesta imatge seria molt més ilustrativa que la meva pobra descripció.

En aquest tros de camí, temps abans i en un dels recorreguts que havia anat fent per conèixer el camí, vaig veure una guineu. Era incofusible, amb les orelles punxegudes i la cua exhuberant. Li ho vaig contar a l'Enric i, de sobte, ell, daltònic com és i amb la nit ben tancada, també en va veure una. Va creuar el camí davant nostre parsimoniosament i es va endinsar pel bosc. L'Enric, tot excitat per la troballa, va voler que ens acostèssim al lloc per on havia desaparegut i vam tenir la gran sort de tornar-la a veure: ens entava esperant mirant-nos amb ulls que brillaven en la foscor i fins i tot ens va saludar amb un sonor MIAUUU! A l'Enric, l'episodi, encara el fa tornar vermell.

Poc abans de Can Castellví i en arribar a la bifurcació descrita a la memòria de l'any passat com La bifurcació del dipòsit d'aigua per admirar l'enginyeria hidráulica de la zona,vaig demanar l'Eva que portés el grup una vegada més cap l'esquerra. La noia no s'enrecordava de l'any passat i no va posar prou atenció en llegir la memòria corresponent. El cas és que, en tornar de fer la volta al dipòsit, s'em va tirar al coll amb intencions assassines. Al Dioni tampoc li va fer gràcia la pensada en considerar que ja havíem perdut prou temps i castigat prou les cames amb recorreguts inconvenients.

En arribar a La Salut havíem, malgrat aquesta broma, recuperat un quart d'hora del retard acumulat i no hi havia més cotxe-escombra que el de la Núria i l'Albert que, en no saber res de l'episodi de la Rosa, havien arribat segons l'horari programat. No ho van fer així la resta i els vam haver de telefonar. Van arribar de seguida i van aprofitar per endur-se la Lourdes, la Carmina i l'Asun que havien complert el seu objectiu d'acompanyar-nos fins allí. Es va produir, però, una baixa inesperada, la del Dioni a qui els peus li van dir que prou.

El Vicente va prendre el seu relleu al capdavant de l'expedició, acompanyat per l'Eva i l'Enric. La història, inevitablement, es repeteix i vam tornar a sentir els petards que a intervals regulars foragiten els ocells dels arbres fruiters que hi ha prop de la bòvila, just abans del cementiri de les Roques Blanques.

A Castellbisbal vam arribar a l'indret on l'any passat no vam veure el senyal que desviava l'itinerari cap a l'esquerra. Enguany no vam cometre el mateix error i vam trobar sense entrebancs les vivendes Sert on vam fer una nova parada amb els escombriaires que encara ens acompanyaven: el tàndem Dani-Carmina que va continuar i els Roser-Ramon i Luis-Marisa que s'ens van acomiadar ací tot enduent-se al Jechu que s'en recordava d'haver acabat ací l'any passat i no va voler batre el seu propi rècord.

Els que millor s'ho estaven passant eren la Sandra, la Montse i el Xavi. Normalment anaven al grup de més enrere i tenien muntada la seva pròpia història: quan t'acostaves a ells no senties més que rialles i un xivarri alegre i desenfadat. No debades va ser l'únic grup que va fer ple: van arribar tres de tres. Però no ens avancem que encara quedava molt recorrugut per fer.


El camí fins a Can Puig va ser feixuc per les baixades i pujades tan pronunciades que el componen. En arribar a la granja de porcs vaig decidir deixar de ser respectuós amb els senyals. Ací són contundents: a l'esquerra hi ha un seguit de creus barrant el pas i a la dreta hi ha tot de marques del camí a seguir. Sense encomanar-me a ningú vaig girar a l'esquerra fins que vaig arribar a la carretera de Martorell. L'Óscar va escridassar-me ja que és un home respectuós amb l'ordre establert en general i amb els senyals en particular. Només em va creure, i no del tot, quan, un cop travessada la carretera vaig poder-li mostrar els senyals novament. Crec que a la granja no ens prenien el pél: de ben segur que la UEC deu de muntar cada any una taula de provisionament a la seva dreta, prop de les casetes de Can Oliveró.

El camí cap el pont de la riera del Morral és més agradable i a més va començar a fer-se de dia. Al pont ens va abandonar la parella Parras ja que l'Antonio tenia un angonal ressentit. La seva dona estava com una rosa però va decidir no abandonar-lo a ell i ho va fer amb nosaltres. El Dani i la Carmina van fer l'últim servei i s'els van endur a Barcelona.

Ja només quedàvem tretze i el César va resultar ser supersticiós. De primer presumia d'haver superat la seva marca anterior, ja que l'any passat el Dani va portar l'altre Parras (ell) a Barcelona des d'el Morral. No li la vam homologar ja què, enguany, no havia començat l'excursió a Finestrelles sinó a Santa Creu. El recorregut de la riera va ser un bon descans per als peus degut a l'agradable llit de sorra que anàvem trepitjant. Una vegada més, l'Eva anava al capdavant, com a tota l'excursió.

En aquesta part del recorregut coincideixen el camí UEC i el GR 6 i les seves marques, diferents unes de les altres, es van alternant. En arribar al damunt d'Olesa, l'Óscar i jo vam repetir la baixada corrent, recordant el penòs estat en que ens trobàvem ací tres anys enrera.


A Olesa vam tornar a fer la grand bouff.Degudament entaulats al bar de sempre, ens vam cruspir uns ous amb beicon i pa-amb-tomàquet que feien les delícies del més exigent. Una vegada més el César es va distingir: va prendre un cafè amb llet i va anunciar que ens deixava. I ho va cumplir. La Betty, pobra, no el va voler fer quedar tan malament i el va acompanyar.

També volia fer-ho el Quim però el vam convèncer que vingués amb nosaltres fins al tren per una drecera que nosaltres sabíem. Quan ja arrivàbem a l'aeri encara remugava que les dreceres no eren el nostre fort i que no estava totalment segur que no ens l'haguèssim rifat. Ben mirat, però, un cop a l'aeri i pel poc que ja quedava, no va costar que ens acompanyès fins dalt de tot.

Amb la Dolores va passar el contrari. Tenia una bullofa rebentada que li havia fet una llaga ben competent i li vam recomanar que esperès al Dioni que tornava a reunirse-n's amb cotxe, però ella va decidir oblidar-se de les llagues i de les bullofes i va tirar amunt.

Com que havíem anat recuperat l'horari però el Dioni no ho sabia, va arribar a l'aeri quan ja havíem marxat. El va esperar el Víctor que, noi conscient, no va voler carregar més els muscles de les cames, tot i que estava amb prou condicions per a seguir, per que l'endemà tenia un partit. I a més van guanyar.

Realment el jovent d'avui és ben raonable. El Víctor havia pres aquesta elogiable decissió i es volia quedar també la Sandra, doncs deia que ja en tenia prou. El seu pare la tentava dient-li que si acabava l'excursió podia presumir davant les seves amigues d'haver acabat la travessa. La Sandra deia que això no la motivaba pas: igualment les ho faria creure. Finalment, però, va optar per presumir amb motiu i ens va acompanyar.

Abans de sortir de l'estació de l'aeri vaig connectar el portàtil i vaig escoltar el missatge que ens havia deixat la Rosa dient-nos que ja estava a casa i que es trobava prou bé per que no la molestèssim i el del Quicu, molt carinyòs, prometent acompanyar-nos l'any que ve i desitjant-nos que ens anés molt bé.

En començar la pujada final vaig decidir quedar-me a la reraguarda per tal d'anar animant l'Óscar que anava mitjanament cardat. Vaig fer santament. Al cap d'una estona de triscar per aquelles parets em va agafar un mareig i vaig haver d'asseure'm una estona doncs m'havien abandonat les escases forces que encara em quedaven. Gràcies a l'Óscar i a l'Enric que em va fer de mainadera, vaig seguir, més malament que bé, per les escales i pel camí final, fins al bar.

Allí estava tot-hom de cel·lebració. L'Eva i l'Albert que havien arribat els primers, el Vicente que estava al Monestir donant gràcies a la verge, la família Jareño i la família Villalvilla en ple, el Quim que em va anar a buscar una cervesa (jo ni podia) i l'Enric i la Conxita que aquesta vegada ens va venir a trobar dalt de tot. Per tornar, ens vam repartir: l'Albert va baixar corrent, ja que s'havia d'entrenar encara per una cursa de cent quilòmetres que tenia que disputar properament amb el Grup de veterans del Maresme Nord, i tots els demés vam agafar l'aeri.

A l'estació del tren ens esperava ja l'Albert. Al vagó es va repetir la història de l'any passat: la Conxa i l'Eva ens anaven donant conversa a l'Enric i a mi que feim veure que les escoltàvem mentre clapàvem amb els ulls oberts.


El dilluns, en tornar al despatx, tot eren cares somrients, fins i tot la Rosa que va portar la baixa, ja que no podria, durant uns dies, escriure les cartes del Gimferrer qui estava, per aquest motiu, tot amoinat. Però el dimarts, el Vicente, que durant la caminada es queixava que li feia mal el cap del fèmur esquerre es va presentar amb la cama enguixada: havia atrapat una tendinitis crepitante, a l'empenya del peu dret! El director de Seix Barral em va comminar imperativament a no tornar a organitzar cap altra excursió. Si més no amb el personal de l'editorial.

El dia del sopar de cel·lebració van haver tres baixes: l'anunciada de l'Enric que no es resignava a deixar de ser citat constantment en aquesta narració; la semi-anunciada de l'Albert a qui el Quim no va poder acabar de convèncer per venir; i la del propi Quim que no va comprendre per què l'havia convocat en un lloc tant poc concret: el carrer Llobregat està a la Zona Franca, deia, i el carrer Montseny a Gràcia. Es va passar la nit recorrent totes les cantonades existents entre tots dos carrers fins que va arribar a la conclusió de que això era una gimkana i, com que ja no es considera en edat per aquestes facècies, s'en va tornar a casa. En cap moment se li va acudir que l'encreuament sí que existeix, encara que a l'Hospitalet, que era on en realitat l'havíem convocat.

A ningú no se li escapa que, si bé aquests relats tenen la base ben real, estan contats de forma novelada, substituint en alguns passatges la prosaica realitat per la imaginació de l'autor, que tampoc no es pot dir que sigui gaire fértil. Però durant el sopar em vaig adonar d'un fet curiós: algú dels que han llegit les memòries anteriors, actualment expliquen algun passatge de la sortida en que ells van participar, de la forma que jo el vaig escriure i no de la forma que realment va passar.

Quan el sopar ja llanguia vaig creure oportú de rematar la feina i acabar d'adormir tothom, així que els volia espetar aquest discurs que havia preparat uns quants dies abans:

Tota activitat té una planificació, un desenvolupament i un record.

Les excursions a Montserrat gaudeixen plenament d'aquestes tres característiques i vull dir-vos que jo he disfrutat molt amb la primera, he patit-disfrutat (símptoma inequívoc de massoquisme) força amb la segona, que s'acaba avui, i penso disfrutar per molt més temps, per sempre, amb la tercera.

Per ajudar-nos a tots plegats a conservar el record, hem preparat un document (els diplomes) que us lliurarem tot just acabi de parlar, la qual cosa es desitjable que passi de seguida.

L'any passat vam sortir deu persones i vam arribar a Montserrat quatre, portant tres cotxes escombra. Enguany hem sortit vint-i-tres i hem arribat onze i els cotxes escombra han estat cinc. Crec que no els podrem agrair prou la seva tasca de manera que aixó que repartirem ara no és pas per agrair la seva bona disposició amb els caminants sinó per consolidar més el record de que parlava.

L'any que ve hi tornem. Us emplaço a tots a que aporteu quantes suggències se us acudeixin per millorar la travessa del mes passat. El Mario i l'Enric ja tenen informació d'itineraris alternatius els quals anirem provant a partir del mes d'octubre. Quedeu tots convidats a acompanyar-nos en aquests recorreguts parcials.

Si algú vol dir alguna cosa més ara és el moment i si no, millor, que amb un sol que foti rollos ja n'hi ha prou.

Afortunadament l'acústica del local es va aliar amb el públic que m'havia d'escoltar i els va estalviar la pallissa doncs em vaig guardar el discurs per a millor ocassió per que no se sentia res. Però en va haver un que sí que tenia quelcom a dir, el Luis, i amb bona veu. A més de tenir vocació de socorrista mòbil també és un poeta notable. Aquesta setmana he tingut la sort d'assistir a dos certamens poètics: dimarts passat anava a la presentació d'un llibre de poemes que havia escrit en Marcelo Covián feia trenta anys; aquesta nit en Luis ens va recitar un poema que havia escrit feia trenta minuts. És aquest:

Cada año organiza singular algarada:
algunos se apuntan con alegría,
trátase de caminar a la desesperada,
otros, en cambio, sin gran tesonería.
 
Se sabe que unos se rompen el alma
y también algo más suyo en el intento
de llegar a la cima con mucha gana,
pero todos van con gran contento.
 
¿Quién mueve estas mesnadas
que con gran pertrecho acuden
cada año a tales cantonadas
y plenos de fervor bullen?
 
Al nombre de Francesc responde presto
y argumenta, dibuja, caminos traza
que no siempre llegan a buen puerto;
pero no ceja, inventa mapas y no descansa.
 
Amic Albar, sabe que, por lo que organizas,
alguno te bautizó como quebrantahuesos,
no sé si ajustado o infame nombre pisas;
 
y como nos sabemos camuesos,
te decimos: continúa con tus algaradas,
perdón, queremos decir "Albaradas".
          Luis Lagos

 

Who could ask for more,com diuen els Beatles.

El text dels diplomes no va satisfer tothom. Altra vegada el César es va queixar de tracte discriminatori ja que va abandonar-nos al mateix lloc que la Betty i ella sortia millor parada a les qualificacions. Novament li vam haver de recordar que ell va començar a caminar a Santa Creu i no a Finestrelles com els demés. Encara va argumentar que jo m'havia estalviat el mateix tros de camí que ell i en canvi tenia una millor nota però el va aplanar un argument definitiu: els textos dels diplomes els redacto jo.

Esplugues, 5 de juliol de 1998